Behandling av senskada på häst med magnesiumgel

Behandling av senskada på häst med magnesiumgel

När min travhäst våren 2014 fick en broddspark av hagkompisen svullnade benet upp dels på framsidan av skenbenet där sparken tog, dels på baksidan där senorna går ner i benet. Han ville inte stötta speciellt på benet de första dagarna och jag fick heller inte ta på benet mer än nödvändigt.

Jag lindade honom med diverse omslag och såg lite förbättring dag för dag. Jag tänkte dygnet runt på vad jag skulle kunna förbättra benets läkning med och kom att tänka på magnesiumolja och magnesiumgel, vilka jag redan använde på mig själv när min rygg inte var bra, vissa dagar.

Min egen erfarenhet av dessa produkter var att musklerna slappnar av, cirkulationen ökar och smärtan avtar. Jag testade att massera in gelen över hela senorna och såg att det blev lite mindre svullnad för varje gång. De andra benen var också påverkade då han avlastade det skadade benet med att stå mer på de andra benen, så de fick också magnesiumgel till natten.

Skadeläget var så att jag trodde att hästen skulle få lov att vila och gå på bete under hela sommaren, som han såg ut i benen i mars månad. På en månad så hade svullnad, värme och puls gått ner så jag kunde börja skritta honom bakom vagn, för senor behöver röras på för en bra cirkulation. Det gick över förväntan och efter tre skritturer så kunde han börja trava. Senan blev bättre och bättre för varje tur och han kom snabbt upp i form igen. En månad var han borta från det han blev sparkad till han började skritta. Det är snabb läkning i senskadevärlden!

Idag använder jag magnesiumgel efter träningen som förebyggande åtgärd. Han verkar också gilla att jag masserar in den för han ställer sig i en ställning som gör att senan inte är spänd. Han håller upp hoven och vilar den på tån.

Jag använder också gelen och masserar in hästens knän efter snabbkörning, samt rygg, rumpa om han har träningsvärk. Magnesiumprodukterna är mycket användbara i hästvärlden, då hästar är världens största atleter och tränas hårt regelbundet.

Theresia Henriksson, djurhomeopat och amatörtränare

Tillbaka till blogg